Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Suomen huvipuistot

Suomen huvipuistot

  • tehnyt
Huvipuistossa arki unohtuu.

Perheen lasten ja nuorten suosikkilomakohde kotimaassa ovat taatusti Suomen huvipuistot. He ovatkin aivan oikeassa: kesä ja huvipuistot nyt vain kuuluvat ehdottomasti yhteen! Kauas ei tarvitse lähteä, asuipa missä tahansa, sillä huvipuistoja löytyy lukuisia myös kotimaasta. Vaihteluakin on riittämiin niin laitteiden kuin muidenkin aktiviteettien suhteen. Tunnetuimmat huvipuistot ovat Linnanmäki Helsingissä, Särkänniemi Tampereella, Powerpark Alahärmässä ja Tykkimäki Kouvolassa.

Suomen huvipuistot tarjoavat jokaiselle jotakin

Kaikkien tuntema Linnanmäen huvipuisto on kävijämäärältään Suomen suurin huvipuisto. Se on myös kaikkein vanhin, sillä huvipuisto avattiin jo vuonna 1950. Linnanmäki onkin kiehtova yhdistelmä sekä vanhoja ja nostalgisia että uudempia laitteita. Laitteita on yli 40 ja näiden lisäksi löytyy runsaasti erilaisia pelejä. Suosituimmat laitteet ovat vanha kunnon puuvuoristorata sekä maailmanpyörä, joka tarjoaa huimat näkymät Helsingin yli.

Linnanmäen jälkeen seuraavaksi tunnetuin huvipuisto on tietenkin Särkänniemi Tampereella. Särkänniemessä huvilaitevalikoima ei ole aivan yhtä runsas kuin Linnanmäellä, mutta vastapainoksi sieltä löytyy monia muita aktiviteetteja. Huvipuistopäivään voi lisätä käyntikohteeksi vaikkapa planetaarion, pieneläintarhan, taidemuseon tai Näsinneulan näkötornin, josta voi ihailla Tampereen kaupunkinäkymää ja ympäröiviä järvimaisemia. Särkänniemi sijaitsee kätevästi Tampereen keskustan kupeessa.

Suomen suurin huvipuisto löytyy Pohjanmaalta

Suomen suurin huvipuisto on Powerpark Pohjanmaalla. Laajuutta alueella on yli 160 hehtaaria, jolle mahtuu laitteita kaikenikäisille huvittelijoille. Yhteensä laitteita on yli 40, ja näiden joukosta löytyy peräti kahdeksan vuoristorataa. Varsin hurjien laitteiden vastapainoksi huvipuistosta löytyy myös laajin lastenlaitevalikoima, kun kaikki Suomen huvipuistot otetaan mukaan. Mikäli lapsi ei uskalla jonkin laitteen kyytiin yksin, hän voi saada maksutta seurakseen erityisen puistokummin.

PowerPark tarjoaa muutakin kuin perinteisiä huvipuistolaitteita, joista Suomen huvipuistot ovat tunnettuja. Alueella on kartingratoja, joista ulkorata on itsensä formulakuski Mika Salon suunnittelema ja soveltuu kaikille yli 160-senttisille. Lisäksi tutustuttavana on perheen pienimmille muun muassa Röllikylä ja koko perheelle elokuvateatteri, jossa on 2D-, 3D- ja 5D-elokuvia. Lähistöllä on myös pieni ostoskeskus ja ravintoloita moneen makuun.

Yhdistä kesälomamatkaan huvipuistoretki

Monelle huvipuistovisiitti on kesälomamatkan kohokohta, ja huvipuistojen läheltä löytyykin runsaasti majoitusvaihtoehtoja. Leirintäalueet ja vuokramökit ovat monen lomalaisen suosikkivalintoja kodikkuutensa vuoksi. Kun hankit etukäteen edullisesti herkut ja saunatarvikkeet netistä reissuun mukaan, on rentoutuminen huvipuistopäivän jälkeen helposti toteutettu. Saunassa kroppa ja mieli rentoutuvat. Useimpiin huvipuistoihin on saatavilla seuraavaksi päiväksi sisäänpääsyranneke edullisesti, mikäli huvittelua haluaa jatkaa levättyään yön yli.

Huvipuistojen kävijämäärät kesällä 2022 olivat ennätykselliset koronavuosien jälkeen. Kävijäennätyksiäkin rikottiin, vaikka huvipuistoissa olikin käytössä yhä rajoituksia vierailijoiden suhteen. Esimerkiksi Särkänniemessä kasvua edellisvuoteen oli noin 30 prosenttia, kun kävijämäärä oli 450 000. Tykkimäellä kävijämäärässä sen sijaan koettiin laskua, jonka syyksi arveltiin sateista kesää.

Suomen huvipuistot on suunniteltu suomalaiseen makuun

Jos kurvaat kotimatkalle Itä-Suomen kautta, älä unohda katsastaa, minkä valikoiman tarjoavat ravintolat Imatra. Paikallisista ravintoloista löytyy palkittuja menuja ja niin paljon erikoisuuksia, että pelkästään syömään kannattaa tulla kauempaakin. Lähitilat ja luomu ovat hienosti edustettuna. Loppumatkalle kannattaa ehdottomasti pakata evääksi vielä pussillinen tai pari herkullisia ja käsin tehtyjä karjalanpiirakoita.

Suomen huvipuistoista ei löydy yhtä hurjia ja massiivisia laitteita kuin maailmalta. Niitä harva jää kuitenkaan kaipaamaan, sillä kotimaassa tarjolla on turvallisuutta, kodikkuutta ja lämminhenkisyyttä. Yleensä myös jonot ovat mukavan maltilliset ja ilmapiiri ystävällinen.

Suomen huvipuistot tekevät osaltaan myös hyväntekeväisyyttä. Tässä on kunnostautunut erityisesti Linnanmäki, joka Lasten Päivän Säätiön ylläpitämänä on lahjoittanut varoja lastensuojelutyölle jo yli 70 vuoden ajan. Yhteensä apua on löytänyt perille yli 120 000 miljoonan euron edestä. Mikä olisikaan mukavampi tapa tukea tärkeää työtä kuin tehdä se huvittelemalla huvipuistossa täysin rinnoin.